Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Tentoonstelling ‘Trou en Rou’ (‘Trouw en Rouw’)

1 april - 31 oktober

Event Navigation

Tentoonstelling ‘Trou en Rou’ (‘Trouw en Rouw’)

Tijdens het museumjaar 2019 is opnieuw een expositie ingericht in het Themapark “De Spitkeet”. Het thema van vorig jaar “Mei griffel en Laai” over onderwijs in de regio heeft veel positieve reacties opgeleverd. Vandaar dat besloten is ook in dit jaar weer een kleine uitstalling te organiseren in de ‘Mallemoune’ met dit keer als thema “Rouwen en Trouwen”.

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Spaanse griep heerste en veel slachtoffers heeft gemaakt in Europa. Zo ook in op de heide van Harkema, waar het zijn sporen duidelijk heeft nagelaten vanwege de slechte hygiëne die daar in en om de plaggenhutten aanwezig was.

Op het museumterrein zelf zijn natuurlijk het armenkerkhof, het baarhuisje en de klokkenstoel te bezichtigen. Nadere informatie hierover valt te lezen en te bekijken in de expositie. Ook rouwkleding van eind 1800 en begin 1900 is te bewonderen, evenals andere zaken die met rouwen zijn verbonden.

Eveneens zijn allerhande zaken te bezichtigen over het trouwen op heide. Naast kleding is er informatie over de specifieke wijze van trouwen dat er veel voorkwam, n.l. het “trouwen over de puthaak”. Al met al ook deze keer weer zaken die de moeite waard zijn om te bekijken tijdens een bezoekje aan het museum.

 

Op de derde foto: Trouwen over de puthaak. Vroeger gingen sommige mensen op de heide niet naar het gemeentehuis om te trouwen. Zij ‘trouwden’ over de puthaak. Dat wil zeggen zij stapten over een puthaak en dat was het teken dat zij ‘getrouwd’ waren. (Een puthaak was een stok waaraan een emmer gehangen kon worden om water uit een put te halen).

Gegevens

Begin:
april 1
Einde:
oktober 31