Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

Verslag evenementen

1 januari - 31 december

Verslag evenementen.

Ferdivedaasjewike

Van 18 t/m 21 oktober hadden wij onze “ferdivedaasjewike”. Dat betekende voor een aantal vrijwilligers flink wat voorbereidingen. Wij moesten een aantrekkelijk programma samenstellen waarmee jonge kinderen zich een hele middag konden vermaken. Het thema van deze week was: Hoe bereiden planten en dieren zich voor op de winter en hoe kunnen we dat op een speelse manier aan de kinderen duidelijk maken.

Al snel kwamen we tot de conclusie dat dit het beste kon met zaken uit de natuur.

Zo besloten we dat we elke dag een ander dier centraal zouden stellen en daarover iets laten zien en vertellen.

Op dinsdag werd dit de bij, op woensdag de landgeit, op donderdag de mol en op vrijdag de vleermuis. Met veel plezier maakten de kinderen kennis met het leven van deze dieren door middel van filmpjes, verhalen, een ritje met de bokkenkar en vleermuizenkasten.

Hierna konden ze aan de hand van een leuke speurtocht, of voor de jongsten een soort bingo, het museum verkennen. Met behulp van ouders of grootouders deden ze dit enthousiast.

Tenslotte konden ze in de tent knutselen met natuurlijke materialen. Zo werden er prachtige slangen, poppetjes, egeltjes en andere figuren van kastanjes en eikels gemaakt, veranderde een zak vol droge bladeren in een heuse uil, maakten ze van prikkers en draad mooi gekleurde spinnenwebben en probeerden ze met behulp van voorbeelden nog veel meer andere figuren.

Officieel duurde het middagprogramma van 1 tot 4 uur maar voor velen was dit te kort. Daarom mochten ze ook na vieren rustig hun werkstuk afmaken.

Wij kunnen rustig concluderen dat deze activiteit zeer goed geslaagd is. In totaal konden we vierhonderd bezoekers verwelkomen en niet alleen de jeugd, ook de ouders en grootouders waren vol lof over het programma.

 

ferdivedaasje

 

 

 

 

 

 

 

 

Stamppotfiets- en wandeltochten

Op de laatste zaterdag van het seizoen organiseert de Spitkeet traditiegetrouw de stamppotfiets- en wandeltocht. Dat was dit jaar dus het geval op 29 oktober.

Het is dan diep in de herfst  dus is het afwachten wat de weergoden voor ons in petto hebben. De voorspellingen waren gunstig en die kwamen uit. Het werd een ideale fiets- en wandeldag, volop zon, vrijwel geen wind en droog, beter kon het niet.

Geen wonder dat ruim voor de officiële starttijd van 9 uur al  verscheidene fanatieke wandelaars aan hun 25 km begonnen.

Tegen half tien arriveerden ook de eerste deelnemers voor de fietstocht van 23 of 43 km en de wandelaars voor 8, 12 of 18 km.

Aan de hand van de ingevulde inschrijfformulieren konden we zien dat vooral de wandelaars uit alle delen van Fryslân kwamen maar ook verscheidene uit Groningen, vooral uit het Westerkwartier.

De fietsers kwamen meer uit de nabije omgeving. In totaal hadden we om 14.00 uur 302 deelnemers ingeschreven en terwijl de laatsten nog vertrokken kwamen de eersten al weer binnen. Ze waren vol lof over de mooie routes door de Noardlike Fryske Wâlden. Die gingen door de oude paden tussen Harkema, Jistrum en Eastermar, terwijl de langste fietsroute over Veenklooster liep.

Vaak hoorden we dat ze over paden waren gefietst of gewandeld waarvan ze het bestaan tot nu toe niet kenden en die hen dus op mooie, onbekende plekjes brachten.

Na zo’n  tocht smaakt de stamppot uiteraard heerlijk en ze lieten zich de boerenkool of zuurkool met spek en worst dan ook goed smaken.

 

Winterfair groot succes

Van 14 tot en met 17 december organiseerde De Spitkeet de jaarlijkse winterfair. Al enkele maanden van tevoren zijn we begonnen met de voorbereidingen en de laatste weken was het in het Skieppehok een drukte van belang.  Een groep dames was bezig met het maken van mooie kerststukjes, anderen “bakten “van vet en zaad heerlijke taarten voor de vogels en ook zijn er leuke houten en andere werkstukken gemaakt. En dan wordt het 14 december en zit je in spanning hoe het deze keer zal verlopen. Wel, dat was boven verwachting.

Direct de eerste dag kregen we al ruim 300 bezoekers en dat werden de volgende dagen steeds meer. Vaak waren dat bekende gezichten, maar ook heel wat bezoekers kwamen hier voor het eerst. Zij hadden van anderen gehoord dat het hier erg leuk was en wilden zo’n winterfair ook wel eens meemaken. Uiteindelijk hebben we 1580 bezoekers welkom kunnen heten, een record, en die hebben heel wat zelfgemaakte kerststukjes en andere artikelen mee naar huis genomen. Men kon hier dus kerststukjes kopen maar die ook zelf maken. ’s Middags waren er workshops voor de jeugd en ’s avonds voor volwassenen. Hier werden ook heel wat leuke werkstukken gemaakt.

In de huisjes waren diverse activiteiten. Men kon meedoen aan een loterij met heel veel kleine prijsjes maar de meesten gokten op de hoofdprijs: een dagtocht voor twee personen aangeboden door Dalstra Reizen. In een ander huisje stond een doos vol boodschappen. Wie de prijs van de inhoud van deze doos noteerde of daar dichtbij zat was de winnaar.

Wij vroegen onze bezoekers vaak waar ze vandaan kwam90-42en en waarom ze deze fair zo graag bezochten. Zo hoorden we dat men uit heel Fryslân kwam maar ook uit Groningen, Drenthe en zelfs uit Amsterdam. En dan hoor je ook dat men hier graag komt omdat het geen gewone kerstmarkt is, het is erg gezellig, kleinschalig en niet commercieel en dat wordt erg op prijs gesteld. ’s Avonds was het hele terrein prachtig verlicht en werden in de Mallemolen mooie kerstverhalen verteld, vaak was er muziek van een blaasorkest of een draaiorgeltje met de bekende kerstliederen. Dit alles zorgde voor een prettige sfeer.

In de huisjes waren bakkersproducten te koop maar ook heerlijke zelfgemaakte snert of een gehaktbal en ook oliebollen en gerookte vis waren zeer in trek. Zoals wij gewend zijn eindigden we ook deze keer met het rad van avontuur en zo keerden heel wat bezoekers met een leuk prijsje huiswaarts.

 

Kerstwandeling

Tweede kerstdag, dat betekent voor De Spitkeet de kerst(snert)wandeltocht. Dit jaar hadden wij gekozen voor drie routes, een korte van 7 km, een middelste van 12 km en een lange van 20 km. Het is een snertwandeltocht en dat betekent dat wij voldoende snert in voorraad moeten hebben. Maar omdat je van te voren nooit weet hoeveel deelnemers er zullen komen kun je de juiste hoeveelheid niet bepalen. Onze snertkokers zijn dus enkele weken bezig geweest en hadden tenslotte een flinke voorraad in de vriezer.

De wandel- en fietscommissie was enkele maanden van te voren bezig om mooie routes uit te zoeken. Dat is in de omgeving van Harkema niet zo moeilijk. Het is hier een prachtig wandelgebied over de oude zandwegen en langs eeuwenoude boomwallen.

Omdat de weerberichten voor deze dag niet ideaal waren verwachtten wij dit jaar geen record aantal deelnemers. Maar de weergoden waren ons toch weer goed gezind  en zo stonden om half tien de eerste fanatieke wandelaars, hoofdzakelijk voor de 20 km, al klaar. Daarna liep het mooi door en kwamen ook de minder getrainde deelnemers zich melden. Uiteindelijk konden we ruim 500 sportievelingen inschrijven en dat was een mooi aantal. Ruim de helft koos voor de 7 km, iets minder voor de 12 en deze keer 30 voor de 20 km. Dat deze wandeltocht vooral gezien wordt als een ontspannende activiteit is aan deze aantallen duidelijk af te lezen. Vaak kwamen er groepen van 5 topt 9 personen terwijl er één oma was die zo haar verjaardag vierde met 18 familieleden.

Publiciteit is voor onze activiteiten zeer belangrijk en daar hadden we ook deze keer niet over te klagen. Vóór de start mochten we iets vertellen voor Omrop Fryslân en ook tijdens de wandeling kregen we bezoek van een verslaggever die met een medewerker een interview had en onderweg gesprekken voerde met enkele deelnemers.

Men kon starten tot ruim twee uur maar toen kwamen de eersten al lang weer terug. Zij hadden een leuke wandeling gemaakt en lieten zich de snert of een andere consumptie goed smaken. Alles liep gesmeerd, in de keuken werd gezorgd dat er op tijd voldoende snert warm was en bij de bar stonden voldoende vrijwilligers om iedereen vlot te bedienen.

Zo kunnen wij ook nu weer terugzien op een geslaagde wandeltocht die ook door de wandelaars werd gewaardeerd. Bij het afscheid hoorden we vaak opmerkingen als: Bedankt voor de mooie routes, de lekkere snert, de goede organisatie en tot de volgende keer.

 

Help pake en beppe de vakantie door

Van 21 t/m 24 februari was het ook in De Spitkeet pake- en beppefeest. In heel Fryslân waren musea en andere instellingen open. De kinderen hadden voorjaarsvakantie maar hun ouders moesten meestal gewoon werken en dan is het een geluk dat pake en beppe er zijn om iets met de jeugd te organiseren.

Hier werken wij als Spitkeet al een aantal jaren graag aan mee en dus hadden wij ook nu weer een aantal leuke activiteiten bedacht.

Er waren vier kunststukjes. In het Skieppehok konden de kinderen kiezen uit een schaapje dat  van bekers, knijpers en uiteraard wol kon worden gemaakt. Vol enthousiasme waren ze bezig om een mooi schaap in elkaar te zetten en trots namen ze dit werkstuk mee naar huis om het aan vader en moeder te laten zien.

Zo ging het ook met de houtschijf die met knopen beplakt en met gebogen touw aan de rand een kunstige hazenkop opleverde en met het potlood waar ze met gekleurd papier en kleine knoopjes een leuk poppetje van toverden.

In het Skieppehok waren ze rustig bezig maar dat was in de Malmolen allerminst het geval. Daar verging vier dagen lang horen en zien je in de autofabriek. Wij hadden 90 bouwpakketten voor een houten raceauto gemaakt en dachten daaraan voldoende te hebben. Dat pakte anders uit want op de eerste dag werden er al 60 auto’s in elkaar gezet. Gelukkig hadden wij nog een ander merk van twee jaar terug en daar kon onze timmerman nog 70 pakketten van maken. Zo kon iedereen toch zijn of haar auto maken, vaak met deskundige hulp van vader of pake. Deze auto was veel mooier dan een dure speelgoedauto.

Naast deze knutselactiviteiten konden ze op woensdag- en vrijdagmiddag een ritje met de bokkenkar over het terrein van het Themapark maken en ook van de speeltuin werd bij mooi weer druk gebruik gemaakt. Bovendien waren alle huisjes open en veel ouderen konden de kinderen laten zien  hoe men hier 100 jaar geleden woonde.

In totaal kregen we, net als vorig jaar, 600 bezoekers binnen. We kunnen dus zeggen dat deze eerste activiteit weer een succes was.

 

Paasfeest op De Spitkeet: een topdag

Paasmaandag was het zoals we al jaren gewend zijn paasfeest op de Spitkeet en dat hebben we geweten.De weervoorspellingen waren niet geweldig en dan vraag je je af hoe het deze keer zal verlopen. Al wekenlang waren we bezig met de voorbereidingen voor het programma en dan hoop je er het beste van. Gelukkig kwamen de sombere voorspellingen van Piet Paulusma deze keer niet uit. Het was fris maar meestal scheen de zon en konden alle activiteiten zonder problemen doorgang vinden.

 

Al voor de officiële begintijd van 10.00 uur konden we de eerste gasten welkom heten en daarna stroomden de bezoekers binnen. Dat waren uiteraard vooral jonge ouders met hun kinderen want voor hen is dit feest in de eerste plaats bedoeld. Al heel snel liepen op het grote terrein overal zoekende kinderen (en ouders) rond om de verstopte houten eieren te vinden. Soms kostte dat veel geduld maar uiteindelijk kon iedereen met enkele eieren naar de paashaas om een echt ei in ontvangst te nemen. Dat werd dan prachtig beschilderd. Ook heel wat kinderen lieten zichzelf prachtig beschilderen. In de Malmolen zaten twee dames die hazen, katten of mooie figuren op hun gezicht toverden.

In één van de huisjes zaten twee vrijwilligers die van takken van de lijsterbes mooie fluitjes maakten en zo hoorde je even later op het hele terrein vrolijke fluitmuziek. Ook voor de inwendige mens werd gezorgd. Op het terrein lagen zes bakken met gloeiende kolen en daarboven mochten de kinderen een klont deeg aan een stok lekker bruin bakken. Met boter en bruine suiker een traktatie. De volwassenen hadden liever een broodje met gebakken beenham. In de huisjes zaten vrijwilligers die bezoekers tekst en uitleg gaven over het museum en over andere zaken die met de geschiedenis van deze streek te maken hebben.

Als klap op de vuurpijl kon men genieten van het optreden van Harrie Harrewar met zijn eenden en hondjes. Hij heeft deze dieren allerlei leuke kunstjes geleerd en gaf twee keer een prachtige demonstratie voor het massaal toegestroomde publiek. Voor een natje en een droogje kon men uiteraard terecht in het Skieppehok. Daar hebben de vrijwilligers van de horeca een zeer drukke dag gehad. Uiteraard wilden we graag weten hoeveel bezoekers we op deze dag hebben gehad. Dat waren deze keer bijna 1200, een record, en wij kunnen dus terugzien op een zeer geslaagde dag.

 

SPITKEETWANDELTOCHT

Op zaterdag 6 mei organiseerden wij onze jaarlijkse spitkeetwandeltocht. Deze tocht staat vermeld in het wandelboekje van de wandelbond. Dat betekent dat de echte fanatieke wandelaars hier ook op af komen. Ze weten dat je in de omgeving van Harkema prachtige wandelroutes kunt uitzetten en komen hier graag terug.

Ook dit jaar hadden wij weer vier routes uitgezet, een korte van 7 km, een middellange van 15 km en twee langere van 25 en 40 km. Van elke route was een duidelijke beschrijving aanwezig en bovendien waren de twee langste routes ook nog met pijlen aangegeven.

Wij troffen het met het weer, niet te koud maar ook niet te warm en geen regen, dus ideaal om een flinke wandeling door de Friese Wouden te maken.

Zo dachten de wandelaars er blijkbaar ook over want hoewel ze pas om acht uur mochten starten stonden de eersten om ruim zeven uur al te wachten. Zij moesten dus nog even geduld hebben maar om acht uur konden de deelnemers aan de 25 en 40 km dan toch van start.

Om half tien meldden de wandelaars voor de 7 en 15 km zich. Vooral voor de 15 km was veel belangstelling, een mooie training voor een langere tocht.

Bij de 40 km waren onderweg drie rustplaatsen, bij de 25 twee en bij de 15 één. De tochten gingen deze keer richting Westerkwartier en ook daar zijn leuke wandelingen te maken. Wij hoorden na afloop ook nu weer veel positieve geluiden en waren zelf ook dik tevreden met de 427 deelnemers aan deze tocht.

 

Tuinentocht Harkema

Op zaterdag 15 juli werd vanuit de Spitkeet de jaarlijkse tuinenfiets- en autotocht georganiseerd. Vanaf 10.00 uur kwamen de eerste tuinliefhebbers binnen en tot 14.00 uur liep het geregeld door. Ieder kreeg een duidelijke routebeschrijving mee waarop de acht tuinen die men kon bezoeken stonden aangegeven. Al weken van te voren waren deze mensen gevraagd of ze op deze dag hun tuin open wilden stellen voor de deelnemers aan de tuinentocht. Ze hadden dan ook hun uiterste best gedaan om te zorgen dat hun tuin een bezoek waard was en getuige de enthousiaste verhalen van de deelnemers was hun dat zeer goed gelukt. Men was vol lof over de grote landschapstuinen maar ook over de kleinere tuinen in het dorp. In totaal hebben 140 liefhebbers deze dag weer heel veel moois gezien en bovendien genoten van het fietstochtje door deze mooie omgeving.

 

Zomer fiets- en wandeltochten

Op zaterdag 19 augustus werden vanuit Themapark De Spitkeet de jaarlijkse fiets- en wandeltochten georganiseerd.  Al weken van te voren waren en door de vrijwilligers van de fiets- en wandelcommissie vier routes uitgekozen: twee wandelroutes van respectievelijk 13 en 25 km en twee fietsroutes van 35 en 50 km. Het aantal deelnemers hangt ieder jaar sterk af van de weersvoorspelling en die was deze keer niet geweldig: Er werden buien verwacht en een stevige wind. Gelukkig viel het zaterdag mee en zo meldden zich in totaal toch nog 200 fietsers en wandelaars. Vanaf 9.00 uur vertrokken ze richting Drachten, Drachtster Compagnie, Beetsterzwaag, vaak over paden die voor veel deelnemers totaal onbekend waren. Zij waren dan ook enthousiast over de mooie routes en hebben zo weer nieuwe delen van de Friese Wouden ontdekt.

 

Oude ambachtendag

Na maandenlange voorbereidingen was het dan eindelijk zover. De oude ambachtendag van de Spitkeet  kon beginnen. Iedereen had zijn uiterste best gedaan om er weer wat moois van te maken en dan hoop  je natuurlijk op mooi weer van dat is voor zo’n activiteit onmisbaar en de berichten waren niet geweldig. Maar gelukkig viel het ook deze keer weer mee. Om tien uur stond iedereen klaar om de gasten te ontvangen en die kwamen al snel. Er was voor hen dan ook van alles te beleven en te zien. Zo konden ze hun baard laten bijwerken bij de barbier, lekkere gerookte vis kopen, zien hoe turf werd gemaakt, hoe lijnolie uit vlaszaad geperst werd, hoe een rietdekker zijn werk deed, hoe uit vlas draad voor linnen werd gesponnen enz.

Maar ook konden ze zich in oude kleding laten fotograferen, konden de kinderen een ritje maken in de bokkenwagen of heerlijk zweven in de zweef en spelen in de speeltuin, en voor wie zin had in iets lekkers waren er lekkere pannenkoeken, gehaktballen, bonensoep, broodje worst of beenham en natuurlijk bij de bar koffie met appelgebak.

Heel bijzonder was deze keer een groep die op hun oude fietsen een aantal ritjes door het themapark maakte en solexrijders die speciaal voor deze dag ons museum een bezoek brachten. Ook de groepen die het feest met hun muziek opluisterden hadden over belangstelling niet te klagen.

Als afsluiting van dit feest werd ook nu weer het boelgoed gehouden en ook daar was veel belangstelling voor. Veel voorwerpen gingen vlot van de hand.

In totaal waren er deze dag 1125 bezoekers en dat was een zeer goed resultaat.

 

Winterfair

Van 13 t/m 16 december werd in de Spitkeet de jaarlijkse winterfair georganiseerd. Al maanden van te voren zijn vrijwilligers begonnen met de voorbereidingen. Thuis werden door de heren leuke artikelen van hout gemaakt, dames zaten druk te breien of te haken en te borduren, terwijl één van onze creatieve dames onze verkoopsters in leuke Dickenskleding had gestoken. Ook de vogels werden niet vergeten, voor hen werden prachtige taarten van vet en zaden “gebakken”. En voor de kerststukken moest er voldoende groen in voorraad zijn, dus wie een conifeer of een andere struik wilde verwijderen kon deze planten bij de Spitkeet kwijt.

foto van Doede Pieter Westra.

En als 13 december dan in zicht komt moet er een rooster worden opgesteld: Wie doet wat en wanneer, want deze winterfair is iets heel anders dan een kerstmarkt. In het Skieppehok stond een groot aantal mooie kerststukken opgesteld en bovendien veel andere leuke artikelen. In de verschillende huisjes werden diverse activiteiten georganiseerd. Voor volwassenen waren er twee avonden waarop ze kerststukken konden maken, de jeugd kon leuke pindapopjes maken of een grote koek versieren met allerlei lekkers, en ook voor de inwendige mens werd gezorgd: de gehaktballen, snert en oliebollen gingen vlot van de hand. In één van de huisjes stond een kist met boodschappen waar men de totaalprijs van moest raden. Voor € 1,- kon men de complete inhoud winnen. De gelukkige was Geke van der Veen uit Surhuisterveen. Zij noteerde € 46,- , dat was 2 cent naast de werkelijke waarde.
Ook kon men bij de loterij een dagtocht voor twee personen winnen, aangeboden door de firma Dalstra. De winnaar was S. Pitstra uit Burgum. Dat deze fair door de bezoekers erg gewaardeerd wordt blijkt wel uit de vele enthousiaste reacties. “Veel leuker, gezelliger en gemoedelijker dan de meeste kerstmarkten.” Bovendien trokken wij ook dit jaar weer bezoekers uit heel Fryslân en ook in Drenthe en Groningen weet men ons te vinden. In totaal kregen wij 1320 bezoekers en daar waren wij best tevreden mee.

 

Gegevens

Begin:
1 januari, 2020 @ 00:00 CET
Einde:
31 december, 2020 @ 00:00 CET