Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tentoonstelling: ‘Verhalenverzamelaar Dam Jaarsma’

1 april @ 10:00 31 oktober @ 17:00 CEST

                                                                    .

Thema voor 2024: Alde lieten en ferhalen (Oude liederen en verhalen)

Dam Jaarsma 1914 – 1991

In de Mallemolen is, in samenwerking met de Stichting Dam Jaarsma uit Eastermar, een kamer ingericht over verhalenverzamelaar Dam Jaarsma. Hij ging met een bandrecorder bij de mensen langs om (volks-)verhalen van vroeger op te nemen. Veel van deze verhalen zijn verteld door bewoners uit Harkema en speelden zich af op de heide. Alle verhalen die hij verzameld heeft, staan op de website: Volksverhalenbank van de Lage Landen (klik op de link).

 

Nederlands’ grootse volksverhalenverzamelaar

Dam Jaarsma, van beroep godsdienstleraar en hulppredikant, verzamelde in de vorige eeuw in het gebied rond zijn woonplaats Oostermeer (Eastermar) verhalen die mensen elkaar doorvertelden. Jaarsma zorgde dat deze volksverhalen voor het nageslacht bewaard bleven, door ze te verzamelen, op te tekenen en erover te publiceren. Een deel van het collectief geheugen zou definitief verdwenen zijn als Jaarsma niet zo actief deze vertellingen zou hebben verzameld.

Zijn verzameling bestaat uit bijna 17.000 volksverhalen, een omvang die uniek is in de lage landen van Europa. Dam Jaarsma is één van de drie grote volksverhalenverzamelaars van Europa. De verzameling Jaarsma is van onschatbare (cultuur)historische en wetenschappelijke waarde. 

Jaarsma’s enorme prestaties op het gebied van verzamelen van verhalen zijn in 1963 beloond met de zilveren erepenning van de Fryske Akademy en in 1989 met de erepenning van de gemeente Tytsjerksteradiel. 

Dam Jaarsma

Gegevens

Begin:
1 april @ 10:00 CEST
Einde:
31 oktober @ 17:00 CEST

1 april @ 10:00 31 oktober @ 17:00 CEST

Kalender mogelijk gemaakt door The Events Calendar